a
Blog
Tips & tricks Handige plugins voor je (WordPress) website

Handige plugins voor je (WordPress) website

Handige plugins voor je (WordPress) website

Er wordt mij wel eens gevraagd om tips wat betreft het bouwen (en vooral onderhouden) van website. Over plugins die ervoor kunnen dat een website zo goed mogelijk werkt.

Als webbouwer wil ik dat websites van mijn opdrachtgevers optimaal werken. Nu zijn er zeer veel plugins voor WordPress die je kan gebruiken. Ik maak veel gebruik van de online diensten en plugins van WPMU DEV. Zij bieden niet alleen plugins aan, maar ook thema’s, cursussen en een geweldige 24/7 support. Zij bieden gratis diensten aan, maar ook betaalde (Pro) diensten.

Veel websitebouwers maken er al gebruik van. Inmiddels staat de teller op moment van schrijven al op ruim 884.000 leden. Dat zegt wel iets over de populariteit van dit van origine Australisch bedrijf. Als je naar WPMU DEV gaat, zie je al meteen een overzicht van alle diensten die ze aanbieden. Waaronder ook hun blog met de laatste trends en ontwikkelingen over WordPress. Allemaal leuk en aardig, maar wat houdt het nou precies in? Ga er maar eens voor zitten, want het is nogal een lijst met tools die je krijgt. 

The Hub

The Hub geeft je een duidelijk overzicht van al je websites die je in je beheer hebt om te kunnen beheren. Maar ook voor persoonlijk gebruik als je een enkele website(s) hebt. Je kan vanuit de Hub makkelijk plugins updaten, maar ook backups uitvoeren. 
Wat ook handig kan zijn is dat je een melding naar je e-mail laat sturen als de website onbereikbaar is. Dat gebeurt in de praktijk nog wel eens, al is het meestal van korte duur. 
Je kan een onbeperkt aantal websites via de Hub monitoren en je krijgt opslagruimte om je backups (via hun Snapshot plugin) in de cloud op te kunnen slaan.

Plugins

WPMU DEV biedt meerdere plugins die ze zelf (blijven door-)ontwikkelen. Ik gebruik ze niet allemaal, maar een aantal plugins zitten in vrijwel iedere website die ik bouw. Deze zal ik hier benoemen.

Defender plugin

Defender is een beveiligingsplugin die kan wedijveren met de beste plugins op voor je beveiliging. Waar ik eigenlijk al direct gebruik van maak is het maskeren van je inlog-pagina. In plaats van de standaard wp-login.php kan je een andere naam/pad geven. Hierdoor kan men niet je login-pagina zomaar benaderen en is dus veiliger voor je website.
Daarnaast kan je een zogeheten 2FA (2-factor-authentification) activeren. Dat wil zeggen dat je naast je standaard wachtwoord een extra code moet invullen om in te kunnen loggen. Een hele mooie beveiliging voor je website!
Je kan de website ook laten scannen op andere vormen van veiligheid en met de uitslagen kan je (meestal) via de plugin zelf de meldingen oplossen.

Hummingbird plugin

De snelheid van een website is belangrijk. De paginasnelheid wordt niet alleen door zoekmachines gebruikt om de sitewaarde te bepalen, maar houdt ook bezoekers langer op uw website. Bouw een snellere website met de Hummingbird plugin. Deze caching plugin helpt om je website sneller te maken. Soms wel tot 20-30% sneller!
Hummingbird is een prestatie- en optimalisatietool. De plugin biedt dezelfde kwaliteit inhoud met een fractie van de laadtijd. 
Zo kan je tekstcompressie inschakelen (via Gzip) of lazy load toepassen om niet alles tegelijkertijd van de server te vragen. Maar ook de JavaScript en CSS verkleinen.

Smartcrawl plugin

Pas zoekmachineoptimalisatie (SEO) toe en genereer meer verkeer naar de website met weinig moeite en eenvoudige configuratie. SmartCrawl is alles wat u nodig heeft voor snelle krachtige WordPress SEO. Je kan het instellen met één klik, automatisch koppelen van zoekwoorden, een sitemap aan laten maken (heel belangrijk!), verbeterd sociaal delen en inhoudanalyses uit laten voeren. Wat ook heel fijn is dat je met deze plugins zogeheten redirects kan aanmaken; dat wil zeggen dat je de url van een verwijderde pagina kan laten doorverwijzen naar een andere pagina. Dat scheelt weer een foutmelding voor de bezoeker en scheelt meteen een minpunt voor de zoekresultaten van Google.

WP Smush plugin

Met WP Smush kan je afbeeldingen comprimeren; je kan de bestandsgrootte laten verkleinen (zonder verlies van kwaliteit), waardoor de afbeeldingen sneller geladen worden. Dat kan veel winst opleveren in snelheid, heb ik gemerkt! Dat is wel zo prettig voor de eindgebruiker.
Smush optimaliseert ook je afbeeldingen optimaal voor SEO en Google. Smush Pro kan je ook helpen bij het aanbieden van de aankomende generatie WebP-afbeeldingen.

Forminator plugin

Met Forminator kan je eenvoudige (contact)formulieren instellen en toevoegen aan een WordPress-website. Je kan er zelfs door middel van polls de meningen van gebruikers verzamelen. Op een simpele manier kan je uitdagende quizzen maken die bezoekers kunnen maken en delen op sociale media.

Support

Ze hebben een zeer uitgebreide support afdeling die je helpt met al je vragen en/of problemen. En wat erg fijn is, ze zijn 24 uur per dag beschikbaar, ook in het weekend. Je kunt er terecht voor vragen over de plugins die je gebruikt van WPMU DEV, maar ze hebben ook veel kennis over WordPress zelf. 
Je kan een vraag stellen die je als een ticket aanmaakt. Je krijgt dan een e-mail met een antwoord. Maar hetgeen waar ik vooral gebruik van maak is hun live chat functionaliteit. Wat ook heel handig werkt is dat je hun een tijdelijke toegang kan geven tot je CMS. Zo kunnen ze het probleem soms beter signaleren of analyseren. 
De support blijft in principe beperkt tot advies. Ze zullen geen actieve handelingen voor je doen, zoals het installeren van themes of plugins. Dat moet je zelf uitvoeren.
Ook hebben ze een support forum waar je je vragen kan stellen. Ze worden beantwoord door medewerkers of andere gebruikers van het platform.

Dit is slechts een opsomming van de mogelijkheden van enkele plugins van WPMU DEV. Ben je net als ik overtuigd van deze handige plugins? Bezoek dan hun website voor alle up-to-date informatie.

Studio Brandmerk

Kieftskampallee 13
6921 JX Duiven
(06) 239 124 54