a
Blog
Tips & tricks Lettertype Calibri binnenkort geen standaard meer
Studio Brandmerk Duiven | Microsoft Calibri lettertype

Lettertype Calibri binnenkort geen standaard meer

AL BIJNA 15 jaar regeert Calibri als de standaard en daarom dominante lettertypekeuze voor Microsoft-systemen. Het is ontelbare keren verschenen in ongeformatteerde Word-documenten, PowerPoint-presentaties en Excel-spreadsheets, een typografisch uitstel voor de verlamde beslissingen. Maar nu is er een nieuwe sans serif in de stad. Eigenlijk vijf: Microsoft heeft aangekondigd dat het van plan is Calibri als standaardlettertype te vervangen door een van de vijf nieuwe lettertypen die begin mei 2022 zijn uitgebracht.

Calibri is ontworpen rond het jaar 2005, als onderdeel van een verzameling lettertypen voor verbeterde schermleesbaarheid. Lange tijd hadden computerschermen niet de pixeldichtheid om alle lettertypen getrouw weer te geven; afgeronde hoeken verschenen niet als een boog maar als een trap. Dat veranderde in 2000 met de nieuwe ClearType-technologie van Microsoft, die de resolutie op lcd-schermen optimaliseerde en lettertypen gemakkelijker leesbaar maakte.

Het bedrijf hield genoeg van Calibri om het in 2007 de standaard voor Windows Vista te maken. Sindsdien heeft Calibri haar taken met absolute bescheidenheid uitgevoerd. Het werd nooit een typografische lieveling zoals Helvetica, maar het creëerde ook niet veel vijanden. De hoofdprogrammamanager bij Microsoft Office Design geeft aan dat er niets mis is met Calibri. Het is gewoon dat na bijna twee decennia, het misschien tijd is om iets nieuws te proberen.

“Lettertypen zijn in feite kleding zijn voor je ideeën. Dus wat ze zeggen is dat Calibri uit de mode is geraakt.”

Roger Black

In plaats van meteen een nieuwe look te kiezen, geeft Microsoft zichzelf wat tijd om de opties te overwegen. Er zijn vijf nieuwe lettertypen besteld bij toonaangevende letterontwerpers, elk met een frisse kijk op wat een standaardlettertype zou kunnen zijn:

Studio Brandmerk Duiven | nieuwe lettertypes Microsoft
Studio Brandmerk Duiven | nieuwe lettertypes Microsoft
  • Tenoriet is helder en rond, met ronde leestekens.
  • Bierstadt is ingetogener en brengt een eerbetoon aan de Zwitserse typografie uit het midden van de eeuw.
  • Skeena is een “humanist” schreefloos.
  • Grandview, een ‘industriële’.
  • Seaford haalt zijn inspiratie uit de vorm van fauteuils: comfortabel maar ergonomisch.

Alle vijf lettertypen zijn nu beschikbaar voor gebruik op Microsoft-producten die zijn verbonden met de cloud. Microsoft nodigt mensen uit om feedback te geven over wat ze het beste vinden. Het zal later dit jaar de selectie van de nieuwe standaard bekendmaken. Ontwerpers zeggen dat Calibri goed werkte in de context waarvoor het is ontworpen. Maar nu de pixeldichtheid van het scherm niet langer een probleem is, kan een standaardlettertype meer vrijheden nemen.

Studio Brandmerk

Kieftskampallee 13
6921 JX Duiven
(06) 239 124 54